Hello...i juz wanna share this resepi..smemang nya favourite aku!!
Cheesecake!
i got this from HomeSweetHome Resepi tengok je gmbar mmng teseliur!meleleh~
so if u guyz wanna see the full page of this here is the website
ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
tak menyesal semua resepi2 dia best!!
OREO CHEESECAKE
Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
Bahan Dasar:- (akak guna loyang bulat 8 inci)
- 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*akak guna 300 gm)
- 50gm mentega cair (*akak guna 75 gm)
Bahan Filing:-
- 750 gm keju krim (*akak guna 500 gm Philladelphia Cheese)
- 130 gm gula kaster (*akak letak 110 gm je)
- 1/2 tbsp esen vanila
- 3 biji telur (*akak letak 2 biji telor je)
- 200ml whipping krim (*akak letak 150 ml)
- 1 tbsp. lemon juice
- 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya (*akak letak 20 keping)
#Acuan springform 4.5" @ 4 biji (Menghasilkan 4 biji mini cheese cake)
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.
Cara-cara:-
atau acuan 8" menghasilkan satu biji.
Cara-cara:-
- Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
- Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
- Masukkan biskut oreo, gaul rata.
- Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
- Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
- Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.
ok dats ol peeps hope u enjoy it!